Informatie over keuzehulp

Als je onbedoeld zwanger bent, kom je voor een belangrijke keuze te staan. Dit is geen makkelijke keuze voor jou (en je partner) om te maken. Naast online informatie over de keuzeopties die er zijn in Nederland, kun je keuzehulp krijgen.

Wat is keuzehulp?

Bij keuzehulp heb je contact met een keuzehulpverlener. Vaak is dit een maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige. Dit kan zijn in een persoonlijk gesprek, maar het kan ook via (video)bellen, e-mail, WhatsAppen of chatten.

In een keuzehulpgesprek geeft de hulpverlener je meer informatie over de keuzemogelijkheden en helpt je om te onderzoeken welke keuzes voor jou een optie zijn. Door vragen te stellen en opdrachten met je te doen kun je erachter komen welke keuze bij jou past. De hulpverlener geeft je hierin geen advies, het gaat erom dat jij (samen met je partner) een keuze kan maken waarmee jij verder kunt.

Bij wie kan ik terecht voor keuzehulp?

In Nederland kun je terecht bij verschillende organisaties voor keuzehulp bij een onbedoelde zwangerschap.

Gecertificeerde keuzehulporganisaties

Er zijn verschillende gecertificeerde organisaties die keuzehulp bieden. De hulpverleners van deze organisaties zijn speciaal geschoold in het voeren van keuzehulpgesprekken. Vanuit het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap kun je direct worden doorverwezen naar een hulpverlener van een gecertificeerde organisatie. De keuzehulp kan uit meerdere gesprekken bestaan als dat fijn is. Je kunt binnen twee werkdagen bij hen terecht voor een eerste gesprek en de hulp is gratis.

Op de kaart met organisaties vind je alle bezoeklocaties van gecertificeerde keuzehulporganisaties. Wil je bellen of online contact, dan is per organisatie aangegeven of zij deze type hulp bieden. In dat geval is de locatie minder belangrijk en kun je ook naar de lijst met organisaties gaan om te bekijken welke organisatie bij jou past.

Overige keuzehulporganisaties

Naast de gecertificeerde organisaties en abortusklinieken zijn er ook nog andere organisaties die keuzehulp aanbieden. De overige organisaties hebben ieder een eigen werkwijze, hebben niet de scholing gevolgd en er zijn mogelijk kosten verbonden aan de hulp die zij bieden.

Abortusklinieken

Verspreid over Nederland zijn er 15 abortusklinieken. Vrouwen die onbedoeld zwanger zijn en overwegen om de zwangerschap af te breken kunnen bij hen terecht. In de kliniek krijg je altijd een keuzehulpgesprek. In dit gesprek krijg je uitleg over de verschillende keuzeopties en wordt besproken welke keuze het beste bij jou past. Als je voor abortus kiest kan de kliniek je verder helpen. Als je nog twijfelt over je keuze of de zwangerschap niet wilt afbreken, word je doorverwezen naar een van de gecertificeerde organisaties voor verdere (keuze)hulp.

Je kunt ook terecht bij je huisarts. Hij of zij kan je ook hulp bieden bij je keuze.