Veel gestelde vragen
Dat kan. Indien je niet van plan was om zwanger te worden dan kan je, als het minder dan 3 dagen geleden is gebeurd, bij de apotheek of de drogist de morning-afterpil zonder recept kopen. De morning-afterpil beschermt niet voor 100%. Met het slikken van de morning-afterpil probeer je te voorkomen dat je zwanger raakt na onbeschermde seks. Een andere vorm van noodanticonceptie is het plaatsen van een koperspiraal. Dit moet binnen 5 dagen na de onbeschermde seks.
Als de onveilige seks 5 dagen of langer geleden is, kun je alleen maar afwachten. Als je menstruatie niet op de normale tijd komt, kun je een zwangerschapstest doen. Deze kun je bij elke drogist of apotheek krijgen.
Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Zodra je echt overtijd bent, bevat je urine genoeg HCG om de test positief te laten zijn.
Informatie over het bepalen of je zwanger bent of niet is ook te vinden op Sense.
Als je weet wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was, kan je vrij precies uitrekenen hoelang je zwanger bent. Bereken het als volgt:
- Wat was de 1e dag van je laatste menstruatie? Noteer deze datum.
- Om de hoeveel dagen ben jij gewend om ongesteld te worden? Dit is namelijk je cyclus. Bijvoorbeeld: 28 dagen. Noteer het aantal dagen.
- Bij een zwangerschap rekent men alle weken mee, dus ook alle dagen vanaf je 1e dag van je laatste menstruatie. Dit is omdat je in die periode zwanger moet zijn geraakt. Aan het eind van de bevalling neemt men ook weer een marge van twee weken rondom de uitgerekende datum. Een week ervoor en een week erna.
- De eerste dag van je laatste menstruatie is het punt waarvan je rekent. Bijvoorbeeld: als de eerste dag van je laatste menstruatie 1 januari was, en je wilt op 16 februari weten hoelang je al zwanger bent, dan ben je in de 7e week van je zwangerschap.
Je kan ook gebruiken maken van deze rekentool.
Hiervoor verwijzen wij graag naar de Luisterlijn: 088 0767 000. De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek.
Een keuzehulpgesprek is gratis.
Bij een abortus wordt de zwangerschap afgebroken. Er zijn twee behandelmethodes: de behandeling met de abortuspil of een instrumentele behandeling. Als je niet langer dan 9 weken zwanger bent kan er in de meeste gevallen gekozen worden voor de abortuspil. Een andere mogelijkheid is vacuümaspiratie (ook wel bekend als zuigcurettage). Dit is een instrumentele behandeling. Als je 9 weken of langer zwanger bent, dan is alleen vacuümaspiratie mogelijk. Als je langer dan 13 weken zwanger bent wordt er een andere instrumentele ingreep uitgevoerd.
Voor meer informatie kan je terecht bij de NGVA.
Er zijn verschillende abortusklinieken in Nederland. Kijk hier voor een overzicht. Daarnaast kun je ook in sommige ziekenhuizen terecht voor abortus. Ben je minder dan 9 weken zwanger en kies je voor de abortuspil? Dan kun je ook bij je huisartsen informeren of deze de abortuspil voorschrijft.
Als je legaal in Nederland woont of werkt, dan hoef je niet voor de behandeling te betalen. De kosten worden vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Je dient een geldig legitimatiebewijs mee te nemen, zoals een paspoort of rijbewijs en je geldige zorgpasje om aan te tonen dat je in Nederland woont/werkt.
Als je niet in Nederland woont of werkt, dan moet je in bijna alle gevallen de kosten van de behandeling zelf betalen. Voor informatie over de tarieven kun je contact opnemen met de kliniek.
De abortuskliniek deelt met niemand informatie over jou als jij daarvoor geen toestemming hebt gegeven. Wel krijg je een brief voor de huisarts mee. Jij kunt dan zelf beslissen of je wilt dat jouw huisarts ook weet van de abortus. De nacontrole kan in de abortuskliniek.
Een prenatale vaderschapstest is een DNA-test die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd. Deze test wordt niet aangeboden door de Nederlandse erkende laboratoria. Deze test is moeilijk uit te voeren en onvoldoende betrouwbaar. Je vindt op internet aanbieders die samenwerken met buitenlandse bedrijven. Ervaringen zijn dat deze testen tijdens de zwangerschap niet altijd succesvol zijn en de (hoge) kosten van de test krijg je niet terug. Als je grotere zekerheid wilt hebben wie de biologische vader is, is het advies om na de geboorte van het kind een DNA-test te laten uitvoeren.
Mocht er spoed zijn, dan kan van beide (mogelijke) ouders al voor de bevalling DNA afgenomen worden. En in overleg met de verloskundige kan, op het moment dat de hielprik wordt uitgevoerd bij de baby, een extra hielprik afgenomen worden voor de verwantschapstest. Dit extra kaartje is te krijgen bij het laboratorium die de DNA-test gaat uitvoeren.
Als je op Bonaire, St. Eustatius of Saba woont is het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap er ook voor jou. Je kunt met het informatiepunt bellen of chatten met jouw vragen over onbedoelde zwangerschap en doorverwijzing voor hulp op de eilanden of in Europees Nederland. Meer informatie vind je op de informatiepagina voor Caribisch Nederland.