Informatie over onbedoelde zwangerschap voor Caribisch Nederland

Als je onbedoeld zwanger bent, kun je in de war zijn. Deze zwangerschap was niet gepland en nu moet je nadenken over wat je wilt. Je hebt verschillende keuzes die je kunt maken bij een onbedoelde zwangerschap.

Zelf opvoeden 

Als je ervoor kiest om je zwangerschap uit te dragen en je kind zelf op te voeden, dan hoef je er niet alleen voor te staan. Vraag je ouders, familie, vrienden of iemand anders om steun of ga naar een hulpverlener bij jou in de buurt.   

Abortus 

Je kunt er ook voor kiezen om je zwangerschap te stoppen. Dit noem je een abortus. De behandelmogelijkheden zijn afhankelijk van de duur van je zwangerschap. Een abortus mag tot 24 weken. Tussen de 20 en 24 weken beslist een gespecialiseerd team of het nog kan. Sinds 1 januari 2023 is er geen verplichte 5 dagen bedenktijd meer. De vrouw bepaalt samen met de arts of en wanneer een behandeling kan plaatsvinden.  

Bij een abortus tot 9 weken kun je kiezen voor een medicamenteuze zwangerschapsafbreking. Dit wordt ook wel een behandeling met de abortuspil genoemd. Neem contact op met jouw huisarts om te vragen bij wie op het eiland de abortuspil mag voorschrijven.  

Als je een abortus wilt na 9 weken zwangerschap, dan kun je terecht bij Fundashon Mariadal Bonaire. Inwoners van St. Eustatius en Saba kunnen hiervoor met een medische uitzending naar Bonaire. Neem hiervoor contact op met jouw huisarts. 

Wil je de zwangerschap niet afbreken en twijfel je of je voor het kind kunt zorgen? Ga dan in gesprek met de Voogdijraad, jouw huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. Zij kunnen je vertellen wat in jouw geval mogelijk is. 

Jonger dan 18 

Als je minderjarig bent en je wilt de zwangerschap afbreken, dan heb je toestemming nodig van je ouder(s) of voogd.

Twijfel je nog over je keuze?  

Wil je aan de slag met zelfhulp om tot een keuze te komen? Meld je dan aan voor de gratis online omgeving ‘Zwanger, wat nu?’. Deze online module is beschikbaar in het Nederlands voor vrouwen en mannen. 

Wil je persoonlijke hulp bij het maken van een keuze? Onderaan deze pagina vind je de hulppagina's per eiland. 

Contact met het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap

Het informatiepunt is bereikbaar via chat of telefonisch.  

Telefoon 

Het is mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen. 
Vul hiervoor dit formulier in en een medewerker van het informatiepunt neemt op de dag van jouw voorkeur contact met je op. Oproep gemist? Er wordt maximaal twee keer teruggebeld.  
Vanwege het tijdsverschil en de mogelijke telefoonkosten* voor jou, werkt het informatiepunt met een terugbelafspraak. 

* De meeste providers brengen geen kosten in rekening voor ontvangen internationale gesprekken. Wil je dit zeker weten? Check dit dan zelf bij jouw provider.  


Chat  

Het is mogelijk om je vraag te stellen in onze chat. Houd rekening met het tijdsverschil tussen Caribisch Nederland en Europees Nederland. Het is altijd mogelijk jouw chatgesprek op een later moment opnieuw te openen. 

Ga direct naar de chat

Informatie voor hulp na abortus

Tijdens het keuzeproces, maar ook daarna kunnen er nog allerlei gevoelens en vragen zijn die je blijven bezighouden. 

Online zelfhulp 

Er is een online module ontwikkeld die je kan helpen bij dit proces. 

De online zelfhulp na een abortus is er voor vrouwen van 16 jaar en ouder en bestaat uit verschillende onderdelen over onder andere spijt, schaamte en verdriet. Je krijgt hierover informatie en kunt opdrachten maken die helpen om met deze gevoelens om te gaan. Je kunt de online oefeningen in je eigen tempo maken. 

De module wordt op dit moment alleen in het Nederlands aangeboden. 

Ernstige klachten 

Heb je last van zwaardere klachten, zoals een depressie of angststoornis, dan is deze zelfhulp na abortus niet geschikt. Je kunt dan contact opnemen met je huisarts en/of verloskundige voor passende begeleiding. 

Wil je persoonlijke hulp bij het verwerken van de abortus? Onderaan deze pagina vind je de hulppagina's per eiland. Of neem contact op met het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap.