Informatie over hulp na abortus

Nadat je de onbedoelde zwangerschap ontdekte heb je voor een belangrijke keuze gestaan. Dit was misschien geen makkelijke keuze om te maken. Tijdens het keuzeproces, maar ook daarna kunnen er nog allerlei gevoelens en vragen zijn die je blijven bezighouden. 

Vrouw denkend over abortus

Een nieuwe relatie kan ervoor zorgen dat je anders kijkt naar je keuze voor zelf opvoeden, pleegzorg of adoptie. Of je merkt dat je een kinderwens krijgt terwijl je hebt gekozen voor een abortus. Mocht dit je verdrietig, verward, of somber maken, ga dan op zoek naar iemand met wie je kan praten. Een familielid, een vriend(in) of je huisarts. Iemand die je niet veroordeelt en begrijpt wat je doormaakt. Heb je behoefte aan hulp na de abortus? Dan zijn er in Nederland meerdere mogelijkheden.

Heb je vragen over hoe verder te gaan nadat je hebt gekozen voor zelf opvoeden, pleegzorg of adoptie? Ga dan naar de website van Fiom.

Welke gevoelens hebben mensen na een abortus?

Na een abortus is het normaal om gevoelens van verlies, verdriet, boosheid of opluchting te hebben. Soms ervaar je één van de gevoelens heel sterk, soms voel je alles door elkaar. Meestal verdwijnen deze gevoelens na een aantal dagen of weken. Maar als dat niet zo is kun je behoefte hebben aan hulp na abortus.

Welke hulp is er na abortus?

Je hebt verschillende vormen van hulp na abortus: online hulp of persoonlijk contact met een hulpverlener in de buurt.

Online hulp

De online hulp na een abortus is er voor vrouwen van 16 jaar en ouder en bestaat uit verschillende onderdelen over onder andere spijt, schaamte en verdriet. Je krijgt hierover informatie en kunt opdrachten maken die helpen om met deze gevoelens om te gaan. In een afgesloten online omgeving word je gekoppeld aan een hulpverlener van Fiom zodat je alle vragen die je hebt kan stellen. Je kunt de online hulp in je eigen tempo maken. 

Persoonlijk contact met een hulpverlener

Daarnaast kun je voor hulp na abortus gesprekken hebben met een hulpverlener in de buurt die ondersteunt bij het verwerken van gevoelens na abortus. Vaak is dit een maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige. Dit kan zijn in een persoonlijk gesprek of meerdere gesprekken (tot 5 à 6 gesprekken), maar het kan ook via (video)bellen. Deze hulp is er voor vrouwen die een abortus hebben gehad (kort of langer geleden) en mannen die als verwekker met een abortus te maken hebben gehad. De gesprekken kunnen ook met jou en je partner samen worden gevoerd. 

Ernstige klachten

Heb je last van zwaardere klachten, zoals een depressie of angststoornis, dan is deze kortdurende hulp na abortus niet geschikt. In dat geval wordt geadviseerd contact op te nemen met je huisarts en/of behandelaar voor passende begeleiding bij deze klachten. 

Waar kun je terecht?

Op de kaart hieronder kun je zien waar je terecht kunt voor hulp na abortus. Sommige bezoeklocaties zitten dicht bij elkaar in de buurt en zijn daardoor niet direct te zien op de kaart. Door de kaart te vergroten kun je in een kleiner gebied alle locaties zien. Er zijn verschillende soorten hulp beschikbaar.

Gecertificeerde hulpverleners

Er zijn verschillende gecertificeerde organisaties die hulp na abortus bieden. De hulpverleners van deze organisaties zijn speciaal geschoold in het ondersteunen bij abortusverwerking. Vanuit het Informatiepunt Onbedoelde Zwangerschap kun je direct worden doorverwezen naar een hulpverlener van een gecertificeerde organisatie. De hulp kan uit meerdere gesprekken bestaan als dat fijn is. Je kunt binnen tien werkdagen bij hen terecht voor een eerste gesprek en de hulp is gratis. Op de kaart met organisaties vind je alle bezoeklocaties van gecertificeerde organisaties. 

Hulp in de buurt zoeken

Voor meer informatie bel 0800 6160 of chat met een medewerker.

Overige hulpverleners

Naast de gecertificeerde organisaties zijn er ook andere hulpverleners die hulp na abortus aanbieden. De overige hulpverleners hebben ieder een eigen werkwijze, hebben niet de scholing gevolgd en er zijn mogelijk kosten verbonden aan de hulp die zij bieden. 

Naam praktijk / lotgenotengroep Locatie Website
Gespreksgroep Abortus Divers Gespreksgroep na abortus
Jade Therapie en Coaching Bennekom
Amersfoort
jadetherapie.nl
Kokarde Counseling Weiteveen kokardecounseling.nl
Miskraambegeleiding Nederland Utrecht miskraambegeleiding.nl
Omarm Wijk bij Duurstede omarm.nu
Praktijk Joke Vermue Arnhem jokevermue.nl
Verlies Dichtbij Dronten verliesdichtbij.nl

Anticonceptie

Wil je iets doen om de kans op een (volgende) onbedoelde zwangerschap te verkleinen, dan zijn er verschillende vormen van anticonceptie. Ook daarbij is het belangrijk een vorm van anticonceptie te kiezen die bij je past. Voor meer informatie over anticonceptie kun je terecht bij:

  • Anticonceptie voor jou: op deze website kun je een keuzehulptool invullen om te bepalen welke anticonceptie bij je past.
  • Jouw huisarts
  • Nu Niet Zwanger: dit is een programma dat je kan ondersteunen bij het beslissen over een kinderwens en zo nodig kan helpen bij het krijgen van anticonceptie, wanneer je dit zelf lastig vindt. Veel gemeenten doen mee aan het programma. Informeer bij de GGD of ook jij hierover in gesprek kunt.