Afstand ter adoptie

Als je onbedoeld zwanger bent en je kan of wil niet kiezen voor abortus, niet zelf voor je kind zorgen en niet je kind laten opgroeien in een pleeggezin. Dan kun je kiezen voor afstand ter adoptie. Na de geboorte komt het kind in een adoptiegezin terecht. De adoptieouders worden dan de wettelijke ouders van het kind. Je kan met de adoptieouders afspreken of zij je op de hoogte houden van zijn of haar ontwikkeling.

Bedenktijd na bevalling

Tijdens je zwangerschap maak je nog geen definitieve keuze over de adoptie. Dit doe je pas 3 maanden na de bevalling. Je krijgt namelijk 3 maanden bedenktijd. In deze periode gaat je kind naar een tijdelijk pleeggezin en heb je tijd om na te denken (eventueel samen met je partner).


Het is mogelijk om in deze periode je kind te zien als je dat wil. Ook heb je in deze periode (alleen of samen) gesprekken met hulpverleners. Na de 3 maanden kies je voor adoptie of zelf opvoeden. Ook kun je voor pleegzorg kiezen als je niet zelf voor je kind kan zorgen, maar nog wel contact wil houden. 


Na de geboorte is de Raad voor de Kinderbescherming betrokken om alles voor het kind goed te regelen.