Abortus

Het is mogelijk dat je helemaal niet zwanger wilt zijn en geen kind wilt krijgen. Dan kun je ervoor kiezen de zwangerschap te beëindigen. Dit noem je een abortus. Er zijn verschillende manieren om een zwangerschap te stoppen. Deze zijn afhankelijk van hoe lang je zwanger bent. 

Tot wanneer kan een abortus?

Het stoppen van je zwangerschap kan tot 22 weken. Tussen de 22 en 24 weken beslist de arts of het nog kan. Ben je langer dan 24 weken zwanger? Dan is een abortus niet mogelijk.

Bedenktijd bij abortus

Sinds 1 januari 2023 is er geen verplichte bedenktijd meer bij abortus. De vrouw bepaalt in overleg met de arts welke bedenktijd nodig is om tot een keuze te komen. Dat kan 0 dagen zijn en dan kan de abortus op dezelfde dag. Maar de bedenktijd kan ook langer zijn, bijvoorbeeld 2 dagen, 5 dagen, 10 dagen of langer. Net zolang als jij nodig hebt. 

Geen verwijsbrief nodig

Het is niet verplicht om een verwijsbrief van een (huis)arts te hebben. Je kunt zonder verwijzing naar een abortuskliniek of ziekenhuis voor een abortus. Er vindt altijd eerst een gesprek plaatst met een abortusarts en/of verpleegkundige. Als je het prettig vindt eerst met jouw huisarts te praten, dan kan dat ook. 

Hulp na abortus

Wil je meer weten over abortusverwerking en de ondersteuning die je daarbij kunt krijgen? Informatie hierover is te vinden op Hulp na abortus.